Jdi na obsah Jdi na menu
 


Operation Reinigung

27. 9. 2009

Z deníku jednotky (SS-Kriegsberichter Bauer):

 

2./SS-Pz.Gren.Rgt.36

 

26.9.1944

 

8:00 – Velitelům rot oznámen rozkaz o přesunu praporu z tábora Alonte do oblasti partyzánské činnosti kolem Sossano. Přesun po vlastní ose bude zahájen v 9:30.

 

10:00 – Velitel roty musel řešit stížnost 2.čety, která byla od 7.9. nepřetržitě nasazena do protipartyzánských bojů u Pressaně a teprve včera 25.9. se vrátila k odpočinku do praporního tábora. Jeden voják odmítl přesun k Sossanu. Velitel roty rozhodl, aby byl pro výstrahu zastřelen.

 

12:30 – Kolona byla napadena střelbou z pěchotních zbraní u Cagnany. Palba byla opětována, ale od pronásledování nepřítele bylo upuštěno, aby nebyl zdržen přesun. Incident se obešel beze ztrát.

 

14:00 – 2.rota dorazila do přidělených pozic, kde byl vydán rozkaz se okamžitě zakopat, jelikož se nachází v bezprostřední blízkosti prostoru ovládaném nepřítelem, který zde disponuje i lehkým dělostřelectvem.

snimek-041.jpg

15:30 – Jednotka byla napadena nepřátelskou dělostřelbou. Nepřítel použil i dýmové granáty. Jednotka se proto připravila k obraně, ale nepřátelský útok se nekonal. Občasné dělostřelecké přepady trvaly až do večerních hodin, naše ztráty – 4 muži.

17:00 – 1.četa provedla výpad do údolí místní říčky proti bráněným nepřátelským zásekům. Od prvního zátarasu byl nepřítel zahnán, ale útok na další si vyžádal ztrátu 5ti mužů a jednoho kulometu, proto byl útok zastaven.

 

18:15 – Pozice 1.čety byly napadeny skupinkou partyzánů, kteří k rychlému přesunu údolím použili bicyklů, ale našimi dobře ukrytými vojáky byli pod bráněnou vyvýšeninou postříleni.

 

20:30 – Do štábu praporu, umístěném v pozicích 1.roty, dorazil informátor SD nasazený mezi partyzány. Velitelství praporu podal důležité zprávy o rozmístění a síle partyzánských jednotek v oblasti.

 

22:00 – Velitelé rot byli seznámeni s plánem úderu proti partyzánů. 2.rota byla určena jako druhosledová k čištění již dobytého prostoru.

 

27.9.1944

 

6:00 – Započal hlavní útok.

 

7:00 – 2.rota vyrazila vpřed.

 

7:45 – Vesnice Albettone nalezena po bojích v plamenech, okolím pobíhá vyplašený dobytek a koně.

 

8:30 – Při postupu lesem narazili vojáci na skupinku partyzánů. 4 byli v krátkém boji zastřeleni, zbylým se podařilo utéct.

 

9:00 – U vesnice Pojana Maggiore stopy po prudkém boji – zničená obrněná i civilní technika, na louce u hlavní cesty vyrovnaní mrtví partyzáni a němečtí vojáci. Na návsi byli naši vojáci napadeni střelbou z rohového domu. Odpor byl umlčen vhozenými ručními granáty. Uvnitř nalezen roztrhaný partyzán, žena a dvě děti.

 

9:45 – Jednotka dorazila na předměstí městečka Sossano, kde byli v tamním kostele nalezeni ukrytí civilisté z okolí. Dva z nich byli pro svůj partyzánský vzhled zajati a před kostelem zastřeleni.

 

10:30 – Vojáci podle plánu dorazili do centra Sossana. Nikde se nesetkali s odporem. V ulicích k vidění pověšení zajatí partyzáni na uličních lampách. 2.rota ubytována v místní škole, kde má vyčkat dalších rozkazů.

 

Náhledy fotografií ze složky Operation Reinigung