Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přepadení řopíků 1938 - 2011

Jako každý rok, i v sezoně 2011 se náš klub zúčastnil tradiční ukázky "Přepadení řopíků 1938" v Pevnostním areálu Slavonice. Tentokrát zde nenajdete žádné fiktivní vzpomínky vojáka jako jindy, ale pár připomínek k akci samotné. Bohužel, tato bitva úžasné lesní bojiště s několika zrekonstruovanými objekty opevnění, střeleckými průseky a překážkovým systémem, poslední dobou se účastní mnoho „vojáků“, kteří očividně nemají nijak valný vztah k vojenské historii a někdy vůbec netuší, co mají vlastně na sobě a proto zde potkáme na bojišti z roku 1938 mnoho posil ze Stalingradu, Normandie, nebo lidové armády …

A tak tedy si alespoň stručně povězme, jak by měl příslušník a armády vypadat v září 1938 a jaké jsou nejčastější chyby. A tradiční výmluva „lidi to stejně nepoznají“ neobstojí proč stále lhát lidem a zkreslovat jejich představu jak vypadal voják v roce 1938? A pro sebe tento koníček neděláme? Cílem reenactingu je co nejvíce se přiblížit všemi detaily dobové předloze, kterou ztvárňujeme, bohužel mnohým jde jen o to zastřílet si a předvést se před lidmi …

 

Wehrmacht

Voják je oblečen do polní blůzy M36 se zeleným límcem a kalhot M36 v barvě kamenné šedi (Steingrau) odlišné od barvy blůzy. Jako pokrývku hlavy lodičku M34 a helmu M35 v barvě Apfelgrün s dvěma výsostnými znaky. Obuv kožené holínky, okované. Výstroj opasek s přezkou a na černé sumky k pušce 98k (pokud je Mauser 98k výzbrojí), bajonet, nýtovaná lopatka v závěsníku, malá polní s koženými poutky, polní láhev s hliníkovým pitítkem, ešus, pouzdro s plynovou maskou na popruhu připevněn pogumovaný obal protichemické pláštěnky (Gasplan), malá polní je doplněna nosným popruhem. Insignie náprsní orlice je tkaná v barvě myší šedi, římské sloupce s příslušnou Waffenfarbe, nárameníky M34 (hranaté) číslem pluku vyšitým kroužkovým stehem a knoflíky s číslem roty.

Nejčastější a nejhrubší chyby: Y řemení u Infanterie Wehrmachtu zavedeno v létě 1941 ! Čepice M43 důvod zřejmý v označení. Helma M42. Kotníkové boty se spinkami v roce 1938 nesmyslné. Maskovací doplňky (potahy, kalhoty…), nesmyslné pro rok 1938. Pozdější modely polních uniforem než M36. Nekompletní výstroj nejčastěji chybí protichemická pláštěnka, následuje polní lopatka a plynová maska.

sl-049.jpg

 

Waffen - SS (SS - VT)

S výstrojí platí to samé jako u Wehrmachtu, polní uniformy však byly samozřejmě jiné a to uniforma M37, určená jen pro SS - VT. Rozdíl od podobné blůzy M40 M37 všité dolní kapsy, límec je lemován černobíle a samozřejmě jiný odstín. Rovněž límcové výložky byly černobíle lemovány a často s označením jednotky (např. číselným). Lodička M37 byla také jiného střihu než pozdější M40.

Nejčastější a nejhrubší chyby: především náhražky uniformy M37 pozdějšími modely. Další to samé jako u Wehrmachtu.

vt-predek.jpg

 

Freikorps

Pokud si prohlédneme dobové fotografie jednotek Freikorpsu, kterých je poměrně dost (kupříkladu zde: www.fronta.cz/fotogalerie/mnichovska-dohoda-a-odstoupeni-pohranici); zjistíme že tito povstalci byli oblečeni do klasického dobového civilního oblečení rovné kalhoty nebo pumpky, jednořadé sako s košilí s vázankou, nebo bez, doplněné civilní čepicí, kloboukem nebo tralaláčkem. Málo jsou vidět němečtí horalové kožené kraťasy s kšandami apod. V menší míře, nebo podle počasí se může použít selský kožený plášť a holínky. V určitém počtu pak mají povstalci rukávové pásky většinu s hákovým křížem, v menším množství se znakem SdP. Výstroj výstroj by měla být jen u opravdových jednotek Freikorpsu, formovaných na území Německa a ne u obyčejných teroristických povstalců. U Freikorpsu pak může být opasek se sumkou (většinou jen trnový opasek), helma rohatka, česká vz.32 ; německá M35 ne ! Je možné si také vzít na záda německé tele. Výzbroj zde je velkým nešvarem používání Mauserů 98k. Německá říše sice vyzbrojovala Freikorps, ale zbraněmi zastaralými vz. 98, mannlichery různých druhů, zastaralými armádními pistolemi a podobně, dále pak u ordnerů různé domácí lovecké zbraně a možné jsou také české pušky vz. 24 a četnické vz. 33 ukořistěné v bojích, při dobití četnické stanice, nebo celnice, od dezertérů a podobně. Na fotografiích občas můžeme zahlédnout i povstalce v čs. vojenské uniformě. Německý dezertér, který zběhl po mobilizaci si většinou ponechal opasek s čs. přezkou a sumkami (možno i mošna), ale měl by být nějak označen, že se nejedná o českého vojáka rukávová páska, nebo pomalovaná helma vz. 32 pokud má.

Nejčastější hrubé chyby: jen bílé košile, německé druhoválečné čepice, neodpovídající výzbroj.

 

freik.jpg

 

Čs. branná moc

Základem je polní stejnokroj vz. 21 nebo vz. 30. V současné době není problém pořídit si kvalitní repliku této uniformy a se říci, že pokud někdo stále běhá v kopřiváku z 50. let, prvorepubliková armáda ho moc nezajímá, pokud dotyčný nemá kromě uniformy na starosti také nějaký ten řopík narozdíl od ostatních a pořízení nové uniformy není pro něj tak jednoduché.

Výstroj: Nebarvený dvojitý opasek s mosaznou přezkou, sumky vz. 24 nebo Mannlicher (v roce 1938 se ještě používalo k pušce vz. 24 více sumek typu mannlicher, než vz. 24), bodák vz. 24, mošna, polní lopatka, brašna s plynovou maskou vz. 35, přilba vz. 32, kotníkové střevíce s ovinovačkami.

Nejčastější hrubé chyby: Především uniformy ČSLA z padesátých let, jsou jakkoli upravené. Boty s gumovou podrážkou, naštěstí i v tomto směru se situace zlepšuje. Hnědě lakované opasky vz. 60, malé polní vz. 60, čsla lopatky, chybějící lopatky a masky vz. 35, neupravené hasičské helmy vz. 32 (barva, podbradník, nýty).

 

1.jpg

 

Všeobecné chyby:

Asi nejčastější a zároveň jednou z nejhrubších chyb především na německé straně je nošení nejrůznějších vyznamenání a odznaků, kterév roce 1938 neexistovaly. Jejich hromadné nošení někdy hraničí s kreténismem… Druhým problémem je používání neodpovídajících zbraní, především ruských Mosinů, nepřípustných na žádné z dotčených stran. Dále jsou k vidění nedobové zbraně MG 42, G43 a dokonce i Sa58 či UK59.

Tradičním problémem je také vzhled vojáků neostříhanost, neoholenost, nošení nedobových brýlí v žádné z těchto tří věcí nevidím ani ten nejmenší důvod, který by někoho opravňoval běhat v ukázce se zarostlou bradou, vlasy po ramena a moderními brýlemi …

Co se techniky týče, v roce 1938, opravdu německé Kdf. a motorky nebyly pískové, ani maskované...

 

A na posledy zmiňme chování vojáků každý by měl být schopen zvládat alespoň několik nejzákladnějších povelů, v češtině nebo němčině. Také by si každý měl uvědomit co všechno obnáší nošení a vojenské hodnosti, kolika lidem by měl velet a tedy je s sebou vzít do ukázky a jestli by opravdu bojoval v první linii …

Použití figuranti jsou z KVH Příbram, West, Süd a dobové foto z www.fronta.cz