Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pohansko 2009

6. 7. 2009

Obrazek

 Článek Českého Slova z 27.září 1938:

Zrádná šlechta

Břeclavsko zažívá v posledních dnech dramatické chvíle. Ani po mobilizaci československé branné moci nepřestávají němečtí teroristé útočit na naše četnictvo a vojsko. Příkladem může být krvavý incident na česko-říšské hranici u Břeclavi z 25.září. Během dne zde byla zadržena skupinka německy hovořících mužů, kteří se pokusili na české území propašovat zbraně a výbušniny. Jeden ze zadržených utekl, když skrytou zbraní těžce zranil zasahujícího četnického strážmistra. Na večer pak ordneři podnikli odplatný útok na družstvo SOS střežící státní hranici. Při incidentu byli zákeřně zastřeleni dva příslušníci četnictva. Ordnerům se podařilo zmocnit se několika četníků, které následně krutě mučili. Nebýt zásahu pohotovostního oddílu SOS, těžko říct jaký osud by zajaté četníky čekal…

26.září provedli němečtí teroristé dosud největší útok proti českému vojsku na jihovýchodní Moravě. Mrtvé toho dne, má na svědomí především syn knížete Lichtensteina, který se otevřeně hlásí, na rozdíl od svého otce, k zakázané straně SdP a právě včera zorganizoval přepadení a vyvraždění četnické hlídky na zámku v Pohansku. České vojsko dislokované nedaleko v českých pevnostech se pokusilo zámek obsadit zpět, ale zabarikádovalo se v něm tolik ozbrojených ordnerů, že to nebylo možné ani později s povolanými záložními jednotkami. Až po několika ranách vypálených dělostřelectvem se ordneři tváří v tvář hrozící smrti začali vrhat na panický a zbabělý útěk k hranici, při kterém řada z nich byla pochytána, či zastřelena.

Boj o Pohanský zámek jest nám důkazem o štvavé protičeské politice Německa a o jeho teroristické činnosti. Klaďme si otázku – kdo dal oněm sudetským pomatencům do rukou zbraně a výbušniny? Kdo organizuje vražedná komanda za hranicemi ČSR? Těchto incidentů, při kterých teče krev našich synů v armádě, i českých civilistů, se denně odehrávají desítky v českém pohraničí… Nejsou to dostatečné důkazy pro světovou veřejnost o tom, kdo vlastně je v této zemi utlačován a kdo terorizuje mírumilovné občany jiné národnosti? Proč jsou země Společnosti Národů slepé a radí nám odevzdat Německu naše pohraničí? Copak konečně nepoznali oč v této hře jde panu Hitlerovi? Kde jsou naši spojenci od Terronu a Vouziers?

Nechť je prolitá krev našich vojáků a jejich hrdinný boj na hranicích, důkazem celému světu, že se jen tak nevzdáme a budeme naší vlast a demokracii bránit do posledního dechu. Naši vojáci šli 23.září do pevností naplněni vírou ve věc spravedlivou!

 

Tento článek nikdy nebyl otištěn, neboť byl napsán příliš pravdivě a státní úřady ho raději zkonfiskovaly, aby neurazil evropské mocnosti a Hitlera...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Autor fotografií - Jan Fiala (Aeroklub Brno-Slatina; VAC Brno)

Obrazek

Autor Bimov.m (militaryzone.cz)

 

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Foto z www.janosek.info

Fotogalerie z naší výpravy na Pohansko: http://www.majdalena.estranky.cz/fotoalbum/jmf