Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kvilda 2009

9. 5. 2009

 

Obrazek

Ze zápisků SS - KB Ramella.

5.května 1945 21:00   Naše četa Waffen-SS dorazila po usilovném pochodu do Kvildy, kde jsme posílili místní posádku Wehrmachtu. Urychleně byl postaven tábor a vojákům byl konečně dopřán potřebný odpočinek.

Obrazek

6.května 1945 9:00   Mužstvo zdrtila zpráva o Vůdcově smrti, která opožděně dorazila až sem. Morálka je na nule. Totální rozklad...

6.května 1945 13:00   Do Kvildy přicházejí další jednotky Wehrmachtu, Waffen - SS i Luftwaffe od východu. Ti vysílení zde zůstávají, ti kteří mají ještě sílu jdou dál na západ. Množí se zprávy že se od Vimperku blíží Rusové, podle všeho je to ale nesmysl.

Obrazek

6.května 1945 20:00   Na radiopříjímači v místním hostinci se podařilo zachytit zprávy pražského rozhlasu, kde včera vypuklo povstání. Podle všeho, povstání zachvátilo celý Protektorát.

7.května 1945 7:00   Do Kvildy dorazila skupina německých obyvatel z Protektorátu. Podle jejich vyprávění Češi trestají Němce a partyzánské bandy řádí dokonce i na území Říše v Sudetech. To vyvolalo paniku u místního obyvatelstva, které se bojí dřívějšího příchodu Rusů než Američanů.

7.května 1945 10:00   Starosta Kvildy požádal našeho velitele, aby v Kvildě němečtí vojáci zůstali a chránili tak obec před případným terorem partyzánů.

7.května 1945 11:30   Události začínají nabírat spád. Do obce dorazil džíp s americkými vojáky a dvěma českými povstalci. Ti jménem jakéhosi Národního revolučního výboru žádají kapitulaci zdejší posádky. Velení Wehrmachtu by k tomu snad i svolilo, kdyby se naštěstí do věci nevložil velitel Waffen SS, který jakékoliv vyjednávání odmítl a dva české povstalce vzal do zajetí. Ty pak nařídil zastřelit v místní pile. Američtí vojáci pak rychle zmizeli.

7.května 1945 12:20   Z jižní strany zaútočili na Kvildu američtí vojáci. Naše jednotky zaujali obraná postavení na levém břehu Černého potoka s předmostím tvořeným posádkou v budově pily. Za mostem je umístěno kulometné hnízdo a minomet. První americký útok byl odražen.

7.května 1945 12:40   Američané podnikli na Kvildu dělostřelecký přepad. Naštěstí většina granátů dopadla mimo obranou linii do polí v okolí. Při následném dalším americkém útoky byla dobyta pila, most se však Američanům překročit nepodařilo. Na poslední chvíli do boje zasáhl obrněný vůz a nákladní vůz s kulometem, které přijeli od Vimperka. Posádka vozů hlásí že byla pronásledována britskými vojáky. Pokud by Britové skutečně na nás zaútočili z týlu, byla by to katastrofa...

Obrazek

7.května 1945 13:10   Černý scénář se naplnil. Další útok Američané zkoordinovali se současným útokem Britů a dokonce i Skotů ze severovýchodu. Vojáci Waffen - SS i se svými veliteli se vrhli do posledního útoku, při kterém všichni našli hrdinskou smrt. Vojáci Wehrmachtu se zbaběle vzdávají. Velitel místní posádky SS se zastřelil. I já jako příslušník Waffen - SS vím, že mojí čestnou povinností je následovat příklad hrdinné smrti našeho Vůdce. Proto bude tento zápis mým posledním...