Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. SS - Pz. Gren. Div. "Reichsführer - SS" 1943 - 1945

20. 3. 2012

Stejnokroje 16. divize SS byly velice rozmanité. Samozřejmě se vše odvíjelo zejména od místa nasazení, tj. od východní fronty v časech Begl. Btl. RFSS, po tropickou oblast Středomoří až po návrat ke klasickým polním uniformám na podzim 1944 a v roce 1945. V letech 1943 - 1944 byly pro divizi typické tropické uniformy určené speciálně pro Waffen - SS (užívala je ještě 4. SS policejní divize), tzv. "netopýr" (originální kus můžete shlédnout například ZDE). K této blůze byly určeny dlouhé kalhoty, z kterých pak pravděpodobně vznikaly polním způsobem různě dlouhé krátké kalhoty. Samozřejmostí byla i tropická čepice se štítkem, "Schiffchen" a písková košile. Oproti očekávání se však ohledně výstroje naopak moc neobjevovaly tropické doplňky, většinou byly všechny součástky výstroje spíše obvyklé kožené. Používaly se samozřejmě i maskovací prvky, které jsou doloženy i na dobových fotografiích. Často se objevuje i polní přebarvování přileb na pískový odstín. V roce 1944 se již běžně objevovaly kombinace tropických uniforem s běžnými vzory vlněných blůz a s hrachovými doplňky, což ostatně v jisté míře platilo i pro rok 1945, kdy již samozřejmě nebylo tropický doplňků tolik (zbývaly hodně např. u poddůstojníků). Začaly převažovat vlněné komplety s převleky, hrachové komplety a kombinace všeho výše zmíněného.     

Sommer 1943, Korsika, Sturmbrigade RFSS - BUDE DOPLNĚNO !
Na ostrově Korsika v září 1943 držela útočná brigáda pohotovost k případnému zásahu proti Italům (Itálie podepsala příměří se spojenci).
Charakteristickým znakem je zde tropický stejnokroj Waffen - SS, který vojáci nafasovali
v roce 1943 a v létě 44. Výstroj nebyla většinou složená z tropických součástek. Poměrně často se také objevovaly kalhoty pouze zasunuté do kotníkových bot M37. Zajímavé je použití korkových přileb s kovovými výsostnými znaky Waffen - SS.

Januar 1944 Slowenien (Ausbilbung)-März 1944 Ungarn (Operation Margarethe)
Na přelomu let 1943 - 1944 se divize formovala v Ljublani ve Slovinsku a v Badenu u Vídně. Začátkem roku 1944 se nalézala 16. divize SS zpět v Itálii. V březnu byla část zapojena do okupace Maďarska v operaci s krycím jménem „Margarethe“. Divize nastoupila okupační službu v oblasti Debrecínu a 25. března předvedla divizní přehlídku v Budapešti. Vojáci v Maďarsku dlouho nepobyli, protože již v květnu se opět vrátili do Itálie.

a-44-januar-laibach---marz-ungarien.jpg

Mai - September 1944, Italien, Toskana
Po návratu z Maďarska v květnu 1944 se divize zúčastnila ústupových bojů proti Spojencům v Itálii. Do konce roku 1944 měla ztráty celých 3000 mužů.
Často vojáci zde díky teplému klimatu chodili pouze v košilích (obdobného střihu jako blůza) a opasek nosili zaklesnutý za háčky na tropických kalhotech. Všechno ošití bylo v maskovacím provedení (tj. do žluta).

d-44-mai-sept-toskana.jpg

Juli - August 1944, Italien bei Pisa am Arno
Postupem času se začaly objevovat i jiné, jen částečně tropické kombinace stejnokrojů (srv. spodní obrázek). Zajímavá je i poměrně obvyklá kombinace v parném období: košile + převlek, která se obdobně používala i na východní frontě. Všimněte si pozdějšího střihu maskovacích součástí.

b-44-juli-august--pisa-am-arno-2.jpg

c-44-juli-august-pisa-am-arno.jpg

SS-Schaf., SS-Stand. "Kurt Eggers", září 1944, Itálie - u 16. Pz. Gr. Div. SS "RFSS"
V srpnu 1944 za boje divize ustupovala přes Sienu a Pisu do Carrary. Poté dál divize operovala pod velením 14. tankového sboru a 1. výsadkového sboru 10. armády. Ke konci roku 1944 měla divize po odečtení ztrát asi 3 000 mužů necelých 14 000 vojáků. V této době byla divize rovněž vystavena útokům italských partyzánů.

Výstroj je charakteristická pro pozdní období války. Feldbluse M43 má našitou rukávovou pásku "KE" (užívaná od podzimu 1943), KB má na sobě kalhoty M44 v potisku hrách, v ruce drží přilbu M42. Kalhoty jsou v tomto případě pouze vsunuty do kotníkových bot, přes které jsou překasány ponožky. Na hlavě má Schaf. maskovací čepici v potisku dub "B". Lodičky M40 se již v tomto období vyskytovaly daleko méně než polní čepice M43 a maskovací čepice všech vzorů.

e-44-zari-kurt-eggers.jpg

Ende September - November 1944, Italien, Apenninen - südlich Bologna
Na podzim byla divize již na ústupu zatlačována do severní Itálie. Stejnokroje tropické byly (pravděpodobně z klimatických důvodů) nahrazovány klasickými polními. Objevovala se jak kombinace převlek + vlna, tak i kombinace převlek + hrachové kalhoty, mnohými chápána jako typická pro W.SS v letech 1944-45. Ovšem dá se říci, že horní obrázek ukazuje kombinaci o mnoho obvyklejší i na východní frontě. Ročnímu období byly pak logicky přizpůsobeny i maskovací doplňky.

f-44-sept---nov.jpg

g-44-herbst.jpg

März 1945, Ungarn (Operation Frühlingserwachen)
V březnu 1945 se 16. divize SS zúčastnila poslední velké německé ofenzivy u jezera Balaton – operace „Jarní probuzení“, která však dopadla fiaskem a na přelomu března a dubna byla 16. SS divize zatlačena do jižního Rakouska.
Výstroj byla díky překotnému vývoji konce války velice různorodá - zimní výstroj tvořila nestejnorodá směs kabátů, vatovaných kompletů a charkowek a buršlaků. Dá se i říci, že v těchto nepříznivých studených podmínkách si pro udržení teplotního komfortu vojáci oblékali všechny možné dostupné části uniforem. 

h-45-brezen-madarsko.jpg

April 1945, Südösterreich
Divize v dubnu 1945 ustupovala z Maďarska na západ přes rakouské území vstříc americkým a britským liniím. Vzhledem k všeobecnému zmatku a různému promíchávání jednotek byla výstroj velice různorodá po všech stránkách. Objevuje se i nejpozdnější typ polní blůzy v provedení M44.

i-45-sudosterriech-april-45.jpg