Jdi na obsah Jdi na menu
 


Die Pak von Dubrowka - Fritz Christen

14. 1. 2014

FRITZ CHRISTEN
narozen 29. června 1921, Wredenhagen / Kreis Waren / Mecklenburg - zemřel 23. září 1995, Neusorgu
číslo NSDAP neznámo, pokud byl členem strany, číslo v SS neznámo, možná mu nebylo uděleno


fritz.jpg

Fritz Christen se narodil 29. června 1921 ve Wredenhagenu, okres Waren v Meklenbursku, jako syn lesníka Wilhelma Christena. Navštěvoval obecnou školu, kde se také dostal k HJ. Poté se vyučil kovářskému řemeslu, i přes to, že se chtěl stát lesníkem jako jeho otec. Poté pracoval jako kovář až do roku 1940. V květnu 1940 vstoupil jako dobrovolník do Waffen-SS. Po základním výcviku se dostal k 2. Kompanii, SS-Panzerjäger Abteilungu divize Totenkopf, kde sloužil jako střelec 5cm Paku. V únoru 1941 byl převelen k frontové jednotce. Dne 20. července 1941 obdržel Železný kříž II. třídy (Eisernes Kreuz II. Klasse).

Christen se účastnil bojů u vesnice Lushno, které probíhaly mezi 24. - 29. zářím 1941. Ruské útoky byly zde vedeny již především novými moderními tanky T-34, proti kterým byla německá protitanková obrana se standardní zbraní 37mm PaK-em neúčinná. Panzerjäger Abteilung Totenkopf-Division měl jen malý počet modernějších 50mm PaK-ů, které mohly T-34 do jisté míry čelit. Již v první den ruské ofenzívy 24. 9. zničil Christen jako SS-Sturmmann 6 tanků z 15 v boji zblízka a zabránil tak průlomu.
Dne 25. září ráno se Christen se svou jednotkou opět střetl s ruskými tanky severně od Lushna. Nový útok předcházela dělostřeleckou přípravou, při které byli zabiti všichni ostatní vojáky baterie a Fritz byl těžce zraněn, ale zůstal na svém místě. Zatímco pozice byla ostřelována z ručních zbraní a dělostřelectva, Christen obsluhoval sám 50mm kanon.   Zaměřovač děla byl zničen a Christen byl nucen zaměřovat nepřátelské tanky přes hlaveň děla. Zničil jich dalších 7, udržel pozici a přinutil nepřítele k ústupu. Na pozici zůstal zcela sám po následující 2 dny bez jakýchkoliv posil a pomoci zvenčí. Vždy v noci se vyplížil do další pozic kanonů a doplnil si munici, aby mohl dále pokračovat v boji.
Když vojáci divize 27. září opět znovuobsadili Lushno našli zde zraněného Christena obsluhujícího sám Pak. Před jeho pozicí bylo nalezeno 13 zničených tanků a kolem 100 zabitých nepřátel. Zachránci samozřejmě absolutně nechápali, jak se mu to mohlo podařit. Velitel Abteilungu SS-Hauptsturmführer Georg Bochmann ho navrhl na rytířský kříž. Díky tomuto činu osobní odvahy byl Christenovi velitelem divize Eickem udělen dne 24. září 1941 Železný kříž I. třídy (Eisernes Kreuz I. Klasse) s doporučením na kříž rytířský. Christen byl poslán zpět do Německa, kde mu Hitler ještě jako Sturmannovi osobně ve Wolfschanze udělil Rytířský kříž (Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes) dne 20. října 1941 a byl prvním příslušníkem divize a vůbec mužstva Waffen-SS, který ho obdržel. Po tomto výkonu na zdánlivě ztracené pozici vstoupil SS-Sturmmann Fritz Christen do válečné historie jako "Die Pak von Dubrowka". Byl mu také udělen černý odznak za zranění (Verwundetenabzeichen 1939 in Schwarz), zde ovšem nevíme datum.

V říjnu 1941 se Christen dostal do poddůstojnické školy v Radolfzellu (SS-Unterführerschule Radolfzell). Poté se Christen vrátil ke své jednotce, kde bojoval až do konce válk.y. Později byl povýšen do hodnosti SS-Unterscharfuhrera a poté SS-Oberscharführera, kdy se dostal opět do poddůstojnické školy SS-Unterführerschule Lauenburg.

V květnu 1945 byl spolu se svými spolubojovníky z 3.SS zajat Američany. Protože ovšem spojenci SS pokládali za zločineckou organizaci, byl předán Rudé armádě. Po deseti letech v gulagu se Christen mohl vrátit v roce 1955 do Německa. Fritz Christen zemřel v Bavorsku dne 23. září 1995 ve věku 74 let. Je pohřben se svou ženou Mariou na hřbitově v Neusorgu.

Video z týdeníku z 10. prosince 1941 (zde celý týdeník - Christen od cca. 6:40)

Fotografie
alifrafikkhan.blogspot.cz - foto s AH, portrét s RK, foto s věnováním, 2 portrétní fota
portrétní foto 3 s RK
portrétní foto 4
foto s kabátem WAF
Christen již jako SS-Oscha
portrétní foto s brigadýrkou
Christen jako SS-Uscha

zdroje
http://freiwilligen.sweb.cz/DOBROVOLNICI/o82.htm
youtube.com
en.wikipedia.org
RK s dekretem WAF
WAF obálka
článek na 2.Kompanie - kolegové z USA
ritterkreuztraeger.de
Axis history forum
Christenův boj v knize Osení v bouři - Google Books
kniha Soldiers of Destruction na Google Books necelá
Christenův hrob + foto s Hitlerem - findagrave.com