Jdi na obsah Jdi na menu
 


Válečné zločiny - Kriegsverbrechen

21. 5. 2008

Jelikož divize vznikla z protipartyzánské jednotky Begleitsbatalion (doprovodný oddíl) Reichsführer-SS, je jednoduché si domyslet, že u tohoto oddílu zřejmě nedostatek válečných zločinů nebyl...

Pokud se zaměříme na období existence divize od roku 1943, tak nejsmutnějším obdobím je konec roku 1944, kdy byla divize v severní Itálii vystavena partyzánským útokům, což způsobilo, že se vojáci divize vrátili k praktikám, které se naučili dříve při protipartyzánských operacích na východě.

Již 12. srpna 1944 vojáci 16. praporu tankového průzkumu popravili v Sant´Anna di Stazzema 560 civilistů - mužů, žen a dětí.

Ještě v srpnu 1944 zavraždili údajní příslušníci divize 370 lidí v Bardene San Terenzo.

Mezi 29. srpnem a 3. zářím a ještě 1. října zavraždili opět vojáci 16. tankového průzkumu dokonce snad až 1670 civilistů ve vesnicích kolem Marzabotta.

V dubnu 1945 měli vojáci divize údajně pověsit německé rolníky za odzbrojení jednotky Hitlerjugend.

Velitel 16. tankového průzkumu SS - Hauptsturmführer Walter Reder byl v roce 1967 osvobozen italským vojenským soudem v Boloni od zodpovědnosti za masakr v Sant´Anna, ale byl odsouzen k doživotnímu trestu za válečné zločiny spáchané v okolí Marzzabota.

Na konci roku 2004 vznesl soud v La Spezia obvinění za masakr v Sant´Anna proti bývalým důstojníkům divize Gerhardu Sommerovi, Alfredu Schonenbegovi a Ludwigu Sonntagovi (všem již bylo tehdy více než 80 let).

V roce 2007 bylo 17 bývalých důstojníků a vojáků souzeno v nepřítomnosti. 10 jich bylo odsouzeno k doživotí, 7 bylo osvobozeno.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář