Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozbrojené civilní obyvatelstvo v Čechách ve 20. století

31. 5. 2009

Freikorps

Nejčastěji se na bojových ukázkách setkáme s ozbrojenými civilisty, jako se sudetoněmeckými povstalci z roku 1938. Bohužel jsou často k vidění skupiny ordnerů jen v bílých košilích, německých armádních kalhotách a čepicích M43 občas doplněných rukávovými páskami.

Oblečení – Pokud si prohlédneme dobové fotografie jednotek Freikorpsu, kterých je poměrně dost (kupříkladu zde: http://www.fronta.cz/fotogalerie/mnichovska-dohoda-a-odstoupeni-pohranici) zjistíme, že tito povstalci byli oblečeni do klasických dobových obleků – rovné kalhoty nebo pumpky, jednořadé sako s košilí s vázankou, nebo bez, doplněné civilní čepicí, kloboukem nebo tralaláčkem. Málo jsou vidět němečtí horalové – kožené kraťasy s kšandami apod. V menší míře, nebo podle počasí se může použít selský kožený plášť a holínky. V určitém počtu pak mají povstalci rukávové pásky – většinu s HK, v menším množství SdP.

Výstroj – výstroj by měla být jen u opravdových jednotek Freikorpsu, formovaných na území Německa a ne u obyčejných povstalců. U Freikorpsu pak může být opasek se sumkou (většinou jen trnový opasek), helma – rohatka, česká vz. 32; německá M35 ne!

Výzbroj – zde je velkým nešvarem používání německých Mauserů 98k. Německá říše sice vyzbrojovala Freikorps, ale zbraněmi zastaralými – vz. 98, mannlichery různých druhů, zastaralými pistolemi a podobně, dále pak u povstalců lze vidět různé domácí lovecké zbraně a možné jsou také české pušky vz. 24 a četnické vz. 33 ukořistěné v bojích, při dobití četnické stanice nebo celnice, od dezertérů a podobně.

Na fotografiích občas můžeme zahlédnout povstalce v české vojenské uniformě. Německý dezertér, který zběhl po mobilizaci si většinou nechal opasek s českou přezkou a sumkami (možno i malá polní), ale měl by být nějak označen, že se nejedná o českého vojáka – rukávová páska, nebo pomalovaná helma vz. 32 pokud jí má. 

Obrazek

Partyzáni

Čeští partyzáni, kteří byli nuceni žít delší dobu v lesích a podobně byli oblečeni prakticky. Vítány byly nejrůznější vojenské kalhoty, blůzy a kabáty – německé, české, v menší míře pak ruské. Většinou ale ne celé komplety, civilní oblečení – kožené blůzy či pláště, svetry. Boty většinou také vojenské. Pokrývky hlavy jsou různorodé – od českých lodiček přes civilní, po německé čepice bez insignií.

Výstroj – většinou německá, v menším množství ruská a jen minimálně česká. Opasky s německými přezkami, sumky, malé polní s polní lahví, v drtivé většině žádné helmy.

Partyzáni většinou neměli žádné povstalecké označení – pásky, vlaječky nebo trikolory.

Výzbroj – všeho druhu, většinou německá, i česká a ruská.

Obrazek

Povstalci

Květnoví povstalci mají civilní obleky doplněné ukořistěnou německou výstrojí. Pokud mají helmy, tak většinou pomalované německé, hasičské, v menším množství vz. 32. Vždy mají nějaké označení – páska, vlaječka, trikolora.

Výzbroj – jen německá (pušky, samopaly, kulomety, pistole), ojediněle česká.

Obrazek

Wehrwolf

Tito lidé byli oblečeni opět do civilních obleků, ve většině případů bez vojenských doplňků, možné jsou jen německé kalhoty a boty, nebo čepice bez insignií, které se tehdy v pohraničí nosily. Wehrwolfové by neměli mít žádnou výstroj a označení, jelikož nesměli být prozrazeni. Jen při nějaké větší akci, si vzali kupříkladu opasek se sumkou.

Výzbroj – všeho druhu.

Obrazek

Banderovci

Zde se nejedná sice o civilní obyvatelstvo, ale zmíníme je. Pokud u Werwolfů platí pravidlo – většinu oblečení civilní, jen s vojenskými doplňky, zde je to naopak – ve větší míře vojenské oblečení (německé i ruské různých druhů a úprav, s insigniemi i bez) s civilními doplňky. Výstroj jen nejnutnější – opasek se sumkami, malá polní s ešusem a feldflaškou, bodák. Žádné helmy. Výzbroj – německá a ruská.

Obrazek

Králové Šumavy

Občas se zorganizuje akcička připomínající převaděče na přelomu 40. a 50.let. Zde je vždy civilní oblečení (dobové - již žádné tralaláčky, kožené kraťasy…) a praktické pro pohyb v náročném terénu – kabáty, holínky; žádné pumpky… Bez jakékoli výstroje, zbraň je vždy ukryta – většinou pistole, pokud je samopal, tak pod kabátem, klasické jsou Galapetrovy housle.

Obrazek