Jdi na obsah Jdi na menu
 


Český Krumlov 1. - 2. 10. 1938

1. 10. 2014

Recyklovaný článek z FB Toulky jihem Čech /nejen vojensky/

Český Krumlov byl v noci z 1. na 2. října 1938 svědkem asi zřejmě nejznámějšího incidentu na jihu Čech.

Město se tehdy nacházelo před hlavním obranným postavením, celá oblast byla evakuována v noci na 1. října, přičemž mimo českého obyvatelstva z města mizely i čs. orgány. Problém byl ovšem v tom, že němečtí nacionalisté si mysleli, že město je již prázdné a docházelo ke střetům. V 0:30 hodin dorazily do města 3 pěší čety a vyčistily střed města. Zde byl také Freikorpsem zabit voj. Jan Boháč (pěší pluk 1). Zmatku využily jednotky Freikorpsu a zákeřně napadaly ustupující čs. jednotky.

Povstalci se začali ve městě opevňovat a ráno 1. 10. zajali dvě družstva SOS. Další družstvo SOS se právě od Budějovické brány probojovalo zpět na linii LO. Díky kvapnému ústupu ale zůstávaly neodstraněny nálože z mostů na přístupech k městu (čs. strana byla zavázána je zlikvidovat).

Za tímto účelem (2. října ráno) a k vysvobození obklíčených v Krumlově byla na místo poslána 1. října večer utvořená úderná jednotka pod velením kpt. Stejskala. Ke střetu došlo však již na přístupech k městu. Úporný boj byl 2. října sveden zejména o Budějovickou bránu a přilehlou ulici a hotel "U města Vídně". "Obránci" si však tento útok vyložili tak, že armáda chce "Krumau" znovu obsadit. Odpor byl drcen zejména 3 kanony tanků LT-35. Mezitím se však ukázalo, že nálože již někdo z mostů odstranil. Obrněný vlak mezitím umlčoval odpor u nádraží a vedl palbu i na zámek s věží, neboť se prý odsud ozývala silná střelba. V této akci se udávají 4 zranění na čs. straně a 6 mrtvých na straně Freikorpsu. Samozřejmě město utrpělo i značné materiální škody na domech.
Do 8. října 1938, kdy do města dorazil Wehrmacht, se ve městě už nepodařilo pořádek obnovit...

články
Vojenské pohotovostní jednotky v létě roku 1938 - fronta.cz 

brana.jpg

Budějovická brána (Český Krumlov) 1938 - 2013 - odkaz na foto na FB